Vochtproblemen door slecht uitgevoerde renovaties: de 5 meest voorkomende fouten

geveldichting gevelisolatie

Renovaties zijn bedoeld om een woning te verbeteren, maar soms loopt het mis. Ben je zelf aan het renoveren geslagen en heb je nu last van vochtproblemen? We zetten de 5 meest voorkomende renovatiefouten die leiden tot vochtproblemen op een rijtje.

1. Onvoldoende of incorrecte isolatie

Een van de grootste fouten bij renovaties is het niet correct isoleren. Isolatie speelt een cruciale rol in het reguleren van de temperatuur en het voorkomen van vochtproblemen in huis. Slecht aangebrachte isolatie kan koudebruggen creëren, waardoor condensatie en schimmelvorming ontstaan.

Zorg er daarom altijd voor dat de isolatiematerialen van hoge kwaliteit zijn en correct worden geïnstalleerd. Een isolatie-expert zal ervoor zorgen dat de isolatielaag niet onderbroken wordt, bijvoorbeeld rond ramen, deuren en andere openingen. Langs die oneffenheden kan de warme lucht namelijk in contact komen met de koude muren, waardoor er vochtige plekken door condens ontstaan.

2. Gebrekkige ventilatie

Tijdens renovaties wordt ventilatie soms over het hoofd gezien. Een grote fout, want een goede ventilatie is essentieel om vochtige lucht af te voeren en condensatie te voorkomen. Zonder een ventilatiesysteem zal de waterdamp in de lucht neerslaan op koude oppervlaktes, zoals muren en plafonds, met alle gevolgen van dien. Let extra op ventilatie in natte ruimtes, zoals badkamers en wasplaatsen of keukens.

3. Slechte waterdichting

Een andere veelvoorkomende fout is het niet goed afdichten van de woning tegen vocht van buitenaf. Dit kan gebeuren bij het aanbrengen van dakbedekking, gevelbekleding, of het plaatsen van ramen en deuren. Langs kleine kiertjes kan water binnendringen en in de binnenmuren ernstige vochtproblemen veroorzaken.

4. Onvoldoende aandacht voor drainage

Bij renovaties wordt niet altijd voldoende aandacht besteed aan de afvoer van regenwater. Dat op verschillende niveaus. Ga na of de dakgoten niet lekken en vervang ze indien nodig. Als de tuin afhelt naar de woning toe, moet je waakzaam zijn voor opstijgend vocht. En is er een kelder, vraag dan om een vochtinspectie door een expert vooraleer je aan de verbouwingen begint.

5. Niet op zoek gaan naar vochtproblemen

Bij renovaties wordt vaak onvoldoende aandacht besteed aan vochtproblemen in het algemeen. Scheuren of andere problemen in de fundering worden niet opgemerkt, de eerste tekenen van opstijgend vocht worden over het hoofd gezien en een gebrekkige gevel wordt niet op tijd aangepakt. Zo blijven vochtproblemen tijdens en na de renovatie op de achtergrond stilletjes sluimeren. Tot ze opeens niet langer te negeren zijn en grote kopzorgen met zich meebrengen. Ben je van plan om te renoveren? Dan is het altijd een goed idee om een vochtexpert onder de arm te nemen en een vochtinspectie te laten uitvoeren.

Waarom zijn die fouten zo schadelijk?

De fouten die we hierboven opsommen, zullen vroeg of laat leiden tot een reeks vochtgerelateerde problemen. Vocht ben je altijd liever kwijt dan rijk en het is van groot belang om zo snel mogelijk op te treden wanneer je vochtproblemen opmerkt. Ze zijn namelijk allesbehalve onschuldig.

1. Schimmelgroei

Vochtige omstandigheden bevorderen de groei van schimmels. Schimmelkolonies vormen niet alleen lelijke vlekken op de muren, ze zijn ook schadelijk voor de gezondheid. Schimmelsporen kunnen allergieën, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

2. Structurele schade

Vocht kan ernstige schade toebrengen aan de structuur van een woning. Vooral bij houten structuren moet je extra oppassen. Rot hout verliest zijn stabiliteit en dat wil je altijd vermijden in houten draagbalken. Daarnaast zal metaal roesten en zullen de bakstenen broos en fragieler worden.

Dat brengt uiteindelijk dure reparaties met zich mee, het laatste wat je wil na een (onsuccesvolle) renovatie. Beter zo snel mogelijk in de kiem smoren dus, dat vochtprobleem.

3. Slechte luchtkwaliteit

Vochtproblemen kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis verslechteren. Enerzijds kan een te hoge luchtvochtigheid een benauwd gevoel en onaangenaam binnenklimaat veroorzaken, anderzijds verspreiden schimmels schadelijke stofjes in de lucht.

4. Waardevermindering van de woning

We hoeven je niet te vertellen dat vochtproblemen de waarde van een woning aanzienlijk verlagen. Potentiële kopers kunnen worden afgeschrikt door zichtbare schimmel of vochtschade, en de kosten voor reparatie kunnen hoog zijn. Extra pijnlijk wanneer je een fout gemaakt hebt tijdens renovatiewerken, met die vochtschade tot gevolg.

Wat te doen als je al last hebt van vochtproblemen?

Voordat je een oplossing kan vinden, moet je de oorzaak van het vochtprobleem identificeren. Elk type vochtprobleem vraagt namelijk om een andere oplossing. Heb je last van een condensatieprobleem, dan zal een muurinjectie niet helpen. Laat daarom altijd een vochtexpert langskomen die je meer kan vertellen over wat er precies aan de hand is. Sla vooral niet opnieuw zelf aan het doe-het-zelven, want vochtproblemen kunnen grote gevolgen hebben.

Zodra de oorzaak is geïdentificeerd, is het belangrijk om de nodige reparaties uit te voeren om het probleem op te lossen. Dat kan variëren van het repareren van slechte waterafdichtingen, het verbeteren van de ventilatie of het uitvoeren van structurele reparaties.

Na het oplossen van het vochtprobleem, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige problemen te voorkomen. Dat kan onder andere het verbeteren van de isolatie, het installeren van ventilatiesystemen of het uitvoeren van een hydrofuge over de gevel. We vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Vochtprotect bestrijdt vochtproblemen bij jou thuis

Vochtproblemen als gevolg van slecht uitgevoerde renovaties kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel de structuur van je woning als de gezondheid van de bewoners. Heb je last van een vochtprobleem nadat je gerenoveerd hebt? Bij Vochtprotect staan we klaar om je te helpen. We komen graag langs om het probleem te inspecteren en een gepaste behandeling op te starten. Neem vandaag nog contact met ons op.