Wat te doen aan vochtige vloeren?

Vochtprotect in actie

Vochtige vloeren ben je liever kwijt dan rijk. Ze kunnen flink wat schade aanrichten, verzwakken de constructie en zien er natuurlijk ook gewoon niet mooi uit. Maar wat kan je doen om die vochtige vloeren te bestrijden? We vertellen het je in dit artikel.

Hoe ontstaan vochtige vloeren in je woning?

Vocht in de vloer kan op verschillende manieren ontstaan. Net daarom is het belangrijk om de oorzaak van het vocht te identificeren. Enkel zo kan je de vochtige vloeren herstellen en vocht in de toekomst voorkomen. We onderscheiden grofweg twee oorzaken van vochtige vloeren.

vocht in de kelder

1. Lekkages en vochtige vloeren

Een van de meest voorkomende oorzaken van vocht in de vloer is een lekkage in de waterleidingen of afvoerpijpen die zich onder de vloer bevinden. Het lekkende water sijpelt langzaam door naar de vloer en veroorzaakt vochtproblemen. Bij noodweer, na hevige regenval, kan hetzelfde effect ontstaan. Het water komt dan langs deuren binnen en richt schade aan de vloer aan.

2. Vochtige vloeren door opstijgend vocht

In oudere gebouwen, en dan vooral in die zonder goede waterkering, kan vocht uit de grond langzaam door de muren en de vloer omhoog trekken, wat resulteert in vochtige vloeren door het opstijgend vocht. Als het gebouw zich in een gebied met een hoge waterstand bevindt, kan het grondwater sneller door de vloer dringen en vocht veroorzaken.

Bouwfouten, zoals het niet correct afdichten van de vloer of het gebruik van materialen van lage kwaliteit, kunnen bijdragen aan vochtproblemen in de vloer.

Wat is het risico van vochtige vloeren?

Kan je de vochtige vloer niet gewoon laten uitdrogen? Helaas niet. Een vochtige vloer kan verschillende risico’s met zich meebrengen, zowel voor de bewoners als voor de structuur van het gebouw.

Gezondheidsrisico’s door schimmelgroei

Vochtige vloeren bieden een ideale omgeving voor schimmelvorming. Schimmels kunnen zich snel verspreiden en kunnen allergieën, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen of astmapatiënten. Een vochtige vloer zelf kan bovendien de luchtkwaliteit in huis negatief beïnvloeden en dat brengt dan weer extra gezondheidsproblemen met zich mee.

Verzwakking van de vloerconstructie

Langdurige blootstelling aan vocht kan de structurele integriteit van de vloer aantasten. Houten vloeren kunnen gaan uitzetten, kromtrekken of rotten, terwijl betonnen vloeren aangetast kunnen worden door corrosie van de wapening. Dit kan de stabiliteit van de vloer in gevaar brengen. Vocht zal er aan de oppervlakte ook voor zorgen dat vloerbedekking, zoals tapijt, loskomt of beschadigd geraakt.

Kortsluiting

Als er vocht in de vloer sijpelt, kunnen de elektrische bedrading en apparatuur in de buurt beschadigd geraken. Dat kan kortsluiting en onveilige situaties veroorzaken.

Esthetische schade

En natuurlijk zijn vochtige vloeren ook gewoon niet mooi. Vocht leidt tot verkleuring en vlekken op de vloerbedekking, tegels of houten vloeren. Dat vermijd je liever. Bovendien doet dat soort problemen ook de waarde van je woning verminderen. Pak vochtige vloeren dus ook aan als je van plan bent om binnenkort te verkopen.

Hoe kan je vochtige vloeren bestrijden?

Het droogmaken en herstellen van vochtige vloeren vereist een professionele aanpak. Voordat de vakman begint met herstellen, moet de oorzaak van het vochtprobleem vastgesteld worden. Enkel zo kan een gericht behandelplan opgesteld worden.

keldervloer waterdicht

De oorzaak van de vochtige vloeren aanpakken

Als de oorzaak van het vochtprobleem een lekkage is, moet je deze onmiddellijk repareren. We vervangen of herstellen dus beschadigde waterleidingen of afvoerpijpen. Is het probleem opstijgend vocht, dan zullen we een nieuwe waterkering moeten voorzien. Hoe dat precies gebeurt, hangt af van geval tot geval. Bij kelders gaan we over tot kelderdichting of kelderdrainage.

Vochtige vloeren herstellen

Als de vloerbedekking of andere materialen beschadigd zijn door het vocht, moeten ze worden hersteld of vervangen om verdere problemen te voorkomen. Zo verzeker je je ervan dat de woning stevig en gezond blijft.

Het is eveneens belangrijk om te controleren op schimmelvorming. Als schimmel aanwezig is, moet je die onmiddellijk laten verwijderen door professionele hulp in te schakelen.

Ontvochtigen

En tot slot moet de hele boel gedroogd worden. Dat kan op natuurlijke wijze, maar een beetje hulp kan geen kwaad. Schakel dus eventueel ontvochtigers, ventilatoren of kachels in. Zo krijg je de vloer sneller droog en kan je aan de afwerking beginnen.

We raden ook altijd aan om het huis van een goed ventilatiesysteem te voorzien. Een betere luchtcirculatie, door een mechanisch ventilatiesysteem, voorkomt een te hoge luchtvochtigheidsgraad en de bijhorende condensatie en schimmelvorming.

Pak vochtige vloeren snel aan

Het is van cruciaal belang om vochtproblemen in de vloer zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade te voorkomen en de gezondheid en veiligheid van de bewoners te waarborgen. Regelmatig onderhoud, een goede ventilatie en uiteindelijk een snelle reactie op de eerste tekenen van vochtige vloeren is de boodschap.

Het is raadzaam om professionele hulp in te schakelen om de oorzaken van de vochtige vloeren te onderzoeken en zo gericht te kunnen bestrijden.

Vochtprotect herstelt vochtige vloeren

Vochtige vloeren kunnen wijzen op grotere vochtproblemen en moeten snel aangepakt worden om grote schade te voorkomen. Bij Vochtprotect gebruiken we professionele middelen en apparatuur. Je mag er dus zeker van zijn dat je vochtige vloeren hersteld worden en dat het probleem niet terugkomt. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak of meer informatie.